Το κουράγιο να αλλάξεις

By haritini, February 20, 2016

Για την ψυχή μας γράφουμε, αδέρφια. Γιατί διψάει και φωνάζει – να κάνεις πως δεν ακούς, τουλάχιστον ανόητο εκ μέρους σου. Για το μέσα μας το ανήσυχο, το άσβεστο, το αιρετικό. Για αυτές τις καταραμένες τις φωνές, που όσο βαθιά κι αν τις φυλακίσουμε, είναι σειρήνες και ξεγλιστράνε από τα κάγκελα στα κελιά τους και έρχονται πίσω σαν ψίθυροι και σαν κραυγές και σαν ατονικές συγχορδίες.

Δε γράφουμε για να ακουστούμε, γράφουμε μήπως και ακούσουμε. Δεν είναι πάντα εύκολο να ακούς. Να ακούς και να δίνεις σημασία, έργο δύσκολο και επίπονο. Να ακούς προσεκτικά τη μέσα φωνή σου και να κάνεις κάτι για αυτό που σου λέει. Να αντιδράς στη ζεστασιά του καναπέ σου και στις γνώριμες διαδρομές σου να κάνεις μια παράκαμψη. Έναν ελιγμό θαρραλέο κι απροσδόκητο σε βάρος των ασφαλών συνθηκών σου. Να φεύγεις, γιατί το μέσα σου στο ζητά. Να αφήνεσαι στο καινούριο, όταν πια η παλιά σου πραγματικότητα τρεμοσβήνει. Εκεί που η γραμμή της ύπαρξής σου τείνει να εκφυλιστεί σε ευθεία, να ακούς τις φωνές σου καθαρά και να σχεδιάζεις με χρωματιστά πινέλα την καμπύλη που εσύ φαντάζεσαι.

Όχι φίλε μου, δεν αρκεί να ακούς μόνο. Αυταπατάσαι και υπεκφεύγεις. Να ακούς και να κάνεις κάτι, μπορείς; Αυτό είναι το πραγματικά δύσκολο σε αυτή την ιστορία. Το κάτι του ο καθένας μας το ξέρει – το έχει νιώσει, το έχει σκεφτεί, ίσως να το έχει ονειρευτεί. Πάνω στη γραμμή σου που βαδίζεις νωχελικός και ήσυχος, να πάρεις μια κιμωλία και να σκιτσάρεις το παρακάτω της καμπύλης σου. Θα είναι υπέροχο, μα ξέρω, ξέρω καλά, θέλει πολλά κουράγια. Θέλει να ακούς με δέος, να πιστεύεις σε έναν ήλιο δικό σου, συχνά άφαντο στον ουρανό, να ανοίγεις γερό βήμα ακόμη κι όταν ζαλίζεσαι, να χαμογελάς καλοκαιρινά μέσα στο χειμώνα. Θέλει να βρεις ξανά τον ελεύθερο μέσα σου. Θέλει, φίλε μου, να βρίσκεις το κουράγιο να αλλάξεις.

Δε γράφω για να ακουστώ. Αυτές οι γραμμές είναι πρώτα για μένα. Επειδή ακούω, αλλά όχι πάντα με προσοχή. Το παιδί που ζει μέσα μου, εκείνο το μικρό κι ελεύθερο, έχει την πιο δυνατή φωνή. Αργά ή γρήγορα, ακούω καθαρά. Αυτές οι γραμμές είναι πρώτα για σένα. Επειδή ακούς, αλλά όχι πάντα για να κάνεις κάτι. Κράτα μονάχα πως είσαι πιο ελεύθερος, αν έχεις καταφέρει να βρεις το κουράγιο να αλλάξεις.

What do you think?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.