Φιλία – Μέρος 1ο

By George, October 28, 2014

Disclaimer

Όλα αυτά είναι προφανώς μια γελοία απλούστευση του συνολικού προβλήματος της διατήρησης μιας φιλίας. Επιπλέον οπτικές και παράμετροι, στο επόμενο επεισόδιο.

Οι σχέσεις των ανθρώπων είναι προφανώς περίπλοκες. Οι φιλίες, ως είδος σχέσης, κληρονομούν αυτό το χαρακτηριστικό. Τι αναζητεί κανείς σε ένα φίλο; Παρέα; Να τον κάνει να αισθάνεται ότι “ανήκει”; Πνευματική διέγερση; Ασφάλεια; Βοήθεια; Επιβεβαίωση; Είναι πολλά πράγματα που μπορεί να αισθάνεσαι για κάποιον και να τα βαφτίζεις, εύκολα, “Φιλία”.

Το πρόβλημα δημιουργείται όταν τα δύο μέλη της σχέσης αντιμετωπίζουν, ο ένας τον άλλον, ως προς αυτά τα πράγματα, με τρόπο διαφορετικό. Ένα παράδειγμα είναι ο ένας να βρίσκεται σε μια φιλία επειδή επιζητά ασφάλεια, ενώ ο άλλος να βρίσκεται στην ίδια φιλία για επιβεβαίωση.

Δυστυχώς όμως, τα δύο μέλη της σχέσης δε θα καταλάβουν τη διαφορά τους ποτέ ταυτόχρονα και καθόλου γρήγορα.

Λένε ότι “οι φιλίες είναι σταθερότερες,πιο αξιόπιστες από τις ερωτικές σχέσεις”. Εγώ θα πω ότι “οι φιλίες δοκιμάζονται στην σταθερότητα και την αξιοπιστία τους αραιότερα απ’ότι οι ερωτικές σχέσεις, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο μακροχρόνιες”.

Θα έρθει μια στιγμή, που ένα γεγονός θα “συντάράξει” ένα από τα δύο ή ίσως και τα δύο μέλη της φιλικής σχέσης. Ίσως ένα προσωπικό γεγονός, μια απόφαση, μια ρήξη, μια καταστροφή ή μια χαρούμενη στιγμή θα αναδυθεί, εφελκυόμενη από ένα από τα δύο μέλη, και θα ξαπλωθεί πάνω στο τραπέζι αυτοψίας της σχέσης που ονομάζεται “Φιλία”. Τότε εγώ που έφερα τo θέμα μου, θα ζητήσω από το φίλο μου να το εξετάσει, να εκτιμήσει το πρόβλημά μου ή την χαρά μου, και θα περιμένω από αυτόν μια απόκριση.

Η απλούστερη περίπτωση ακολουθεί: Περιμένω την απόκριση όπου θα έδινα εγώ.

Παράδειγμα: “Νιώθω απαίσια με την οικογενειά μου”.

Τι περιμένεις να συμβεί;

Αν εσύ αντιμετωπίζεις το φίλο σου ως Βοηθό, θα περιμένεις από αυτόν μια απόκριση τύπου “Πες μου πως μπορώ να κάνω οτιδήποτε για να σε κάνω να νιώσεις καλύτερα και να βοηθήσω στο προβλημά σου”.

Αν αντιμετωπίζεις το φίλο σου ως Επιβεβαιωτή, θα περιμένεις απάντηση τύπου “Είμαι σίγουρος πως ότι και να έχει γίνει δεν είναι δικό σου φταίξιμο”.

Αν αντιμετωπίζεις το φίλο σου ως Ασφάλεια: “Μη στεναχωριέσαι, όλα θα πανε καλά, έχεις εμένα”.

Αν αντιμετωπίζεις το φίλο σου ως Παρέα: “Πάμε να βγούμε να ξεσκάσουμε”.

Αν αντιμετωπίζεις το φίλο σου ως μέλος αγέλης: “Όλοι έχουμε παρόμοια προβλήματα”.

Έστω λοιπόν ότι εγώ θέλω ο φίλος μου να είναι η Βοήθειά μου, ενώ αυτός θέλει να είμαι ο Επιβεβαιωτής του.

“Νιώθω απαίσια με την οικογενειά μου.”

“Είμαι σίγουρος πως ότι και να έχει γίνει δεν είναι δικό σου φταίξιμο”.

“Ναι, αλλά δε με βοηθάει αυτό.”

Ο φίλος μου δυστυχώς, με αντιμετωπίζει με άλλο τρόπο από αυτόν που έχω ορίσει εγώ ως “Φιλία”. Όταν θα έρθει η σειρά του να φέρει στο τραπέζι το προβλημά του, θα περιμένει επιβεβαίωση, ενώ εγώ δεν μπορώ να δρω ως Επιβεβαιωτής. Και οι δύο, ετεροχρονισμένα και ενδεχομένως με μεγάλα χρονικά διαστήματα ενδιάμεσα, θα αναρωτηθούμε για το ποιόν της Φιλίας μας. Και τόσο μηχανικά και αυτόματα, θα πω “Τί κερδίζω από αυτή τη φιλία;” ρίχνοντας κατευθείαν το βάρος στον άλλο. Μην παίρνετε αυτό που λέω εδώ ως κυριολεξία: Κατά την άποψή μου, όταν προσφέρεις σε κάποιον, δε θα πρέπει να περιμένεις αντάλλαγμα. Επομένως, το “τι κερδίζω”, έχει πλέον πιο αμβλεία έννοια.

Θα αναρωτηθώ “τι κερδίζω”; Και τότε θα απαντήσω “Από το Φίλο μου δεν ένιωσα αυτό που περίμενα (Βοήθεια)” ή “Απο το Φίλο μου δεν ένιωσα αυτό που περίμενα (Επιβεβαίωση)”.

Και θα αποφασίσω ότι δεν είναι τόσο καλός φίλος πια.

Μέχρι την επόμενη κρίση, η Φιλία θα κοιμηθεί, αφήνοντας τις καθημερινές, τετριμμένες επαφές να την αντικαθιστούν σιωπηρά και να την επανορθώνουν πλασματικά. Και στην επόμενη κρίση ή πρόβλημα, η Φιλία θα δοκιμαστεί θα αποτύχει και θα απαξιωθεί λίγο ακόμη.

What do you think?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.